"För att du ska ha något att fråga om"
Text på temat "Varför" till Beckmans Designhögskolas examensutställning 2015.

Att skriva fritt på ordet varför i en designkontext borde vara enkelt, tänkte jag. Men fantasin sinade och trycket av en allt mer pockande deadline gav mig inte det där tacksamma flowet som proffset i mig vet brukar infinna sig och leverera. Det var först när jag spenderade några dagar med familjen som en idé kom till mig. Mer bestämt när min pappa fått nog av min femåriga systersons, förvisso charmiga, men i längden något bottenlösa, fråga på fråga på fråga, som han uppgivet hasplade ur sig det solklara svaret på frågan varför: ”För att du ska ha något att fråga om!”
Med dessa ord kom minnen från min egen barndom plötsligt rusande tillbaka. Inte av min pappa som någon sorts yuppienallepillandes frånvänd förälder, men av att detta var det drygaste, men också tuffaste, svar man kunde ge en envis och nyfiken (läs irriterande) person. Så slog det mig, design måste vara som den där femåringen: nyfiken på världen, ständigt ifrågasättande, problemlösande och negotierande. Så ivrig och intensiv att man känner sig gammal bara av att vara i närheten av dess energiomlopp.

Att design, i såväl meningen fysiska objekt som i benämningen av en hel yrkeskategori, bör ställa frågan varför, snarare än hur, är sedan länge konstaterat. Inga konstigheter där. Men kanske har vi nu kommit längre än så?
För mig som kritiker har ordet varför i designsammanhang tidigare haft ett existentiellt syfte och ifrågasatt en produkts vara eller icke vara, med förhoppningen att svaret på ett eller annat sätt ska vara rättfärdigande, eller i värsta fall en godtagbar ursäkt. Men att jag som betraktare ställer frågan varför har nu blivit helt irrelevant. Det leder inte självklart till någon diskussion eller förståelse av designens innebörd, mening eller syfte. Nej, det är kreatören själv som måste skapa design så engagerande, inbjudande och ifrågasättande att jag som betraktare inte kan låta bli att ställa en följdfråga. Jag måste få något att fråga om! Därför att en passiv betraktare är en förlorad betraktare. En icke-betraktare. Eller en icke-kund, på verklighetens språk.

Frida Jeppsson Prime